Blogger Layouts

Pages

Followers

Friday, June 17, 2011

Qada' dan qadar

mulakan hari dengan membaca

Pagi-pagi lagi dah dikejutkan dengan berita yang menyedihkan.Kematian seorang pemuda yang sedang menerima rawatan pelik dengan menggunakan hos getah yang mengalirkan air masuk ke dalam mulutnya.Bayangkan keadaannya ketika air yang dialirkan ke dalam mulut! Sudah tentu dia meronta-ronta kerana kelemasan.
Mengapa orang kita masih begitu percaya dengan rawatan seperti itu?Sakit jumpa bomoh...sememangnya kita disarankan berusaha dan berikhtiar untuk melawan penyakit.Namun masih banyak cara yang lebih relevan.Kerajaan telah menyediakan pusat rawatan yang canggih seperti hospital dan klinik kerajaan serta swasta.Bukanlah hendak menolak terus perubatan tradisional yang sedia ada.Seharusnya kita pandai menilai cara orang yang hendak merawat ahli keluarga kita. Bila nasi sudah menjadi bubur barulah kita menyesal.Apa pun sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada mangsa  Faizal Harun yang telah kembali ke rahmatullah dan ucapan takziah kepada keluarga mangsa.
Semoga kejadian seperti ini tidak berlaku lagi.Janganlah terlalu percaya dengan bomoh.KUALA TERENGGANU – Seorang bapa hanya mampu melihat anak lelakinya dipaksa minum air menggunakan hos getah oleh seorang bomoh Siam sehingga pemuda itu pengsan dan meninggal dunia ketika berubat di sebuah rumah di Kampung Pulau Rusa, Merchang dekat sini kelmarin.
Dalam kejadian pukul 7.45 malam itu, Faizal Harun, 26, yang didakwa menghidap penyakit ganjil empat tahun lalu dibawa ke rumah bomoh dipanggil Kak Yah dari Thailand oleh ahli keluarganya untuk dirawat secara tradisional.
Semasa berada di rumah itu, mangsa disuruh melalui beberapa ritual perubatan selama empat jam. Antara ritual itu adalah upacara membaca mentera, bercakap-cakap dengan mangsa dan memberikan mangsa minum air kosong dalam jumlah yang banyak.
Sepanjang berubat mangsa diarahkan baring. Mangsa turut disuruh menggigit sebilah pisau. Dalam ritual itu mangsa pengsan dua kali kerana lemas minum air terlalu banyak.
Kemuncak ritual itu, mangsa dikatakan terpaksa dipegang beberapa ahli keluarganya sebelum mulutnya disumbat oleh bomoh itu dengan hos getah yang mengalirkan air.
sumber ( http://www.kosmo.com.my )


  "sygana" "kongsi" cerita

No comments:

Featured Post

RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58

      Mari kita hayati dan amalkan... Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58... Surah tersebut "SALAAMU...

CERITA TERDAHULU

get this widget here

Tinggalkan jejak anda ye..:)