Blogger Layouts

Pages

Followers

Wednesday, May 18, 2011

Peperiksaan Setengah Tahun 2011

Salam muhibbah..
 Peperiksaan sudah bermula.Pelbagai gelagat dapat dilihat.
Ada yang biasa-biasa sahaja,yang risau tak dapat jawab,yang begitu bersedia.( wow..)
Apa pun peperiksaan tetap dilaksanakan kerana ia menguji sejauh mana kefahaman murid-murid tentang apa yang dipelajari.Sebagai guru pula,ianya menguji sejauh mana pencapaian pengajaran dan pembelajaran yang telah dilaksanakan.Adakah berkesan atau perlu diperbaiki lagi pada masa akan datang.
Sebenarnya,seorang guru begitu mengharapkan kejayaan murid-muridnya.Murid yang periksa ,guru pula yang berdebar-debar.Bukan apa,bimbang jika murid tidak dapat menjawab dengan baik atau gagal.
 Tidak kiralah sama ada di sekolah agama,sekolah kebangsaan,sekolah menengah mahu pun di menara gading.Peperiksaan merupakan satu ujian yang sangat penting untuk menguji tahap kefahaman masing-masing.Malas belajar atau pun rajin belajar.Tiap-tiap satunya pasti mendapat imbalan yang setimpal.
 Walaupun demikian, kadang-kadang terdapat murid yang tidak rajin tetapi cemerlang dalam peperiksaan.Itulah kelebihan yang telah dikurniakan oleh Pencipta.Tidak semua orang memilikinya.
Namun demikian,guru perlu mengingatkatkan murid agar sentiasa berusaha,mengulangkaji pelajaran dan belajar bersungguh-sungguh.Guru akan sentiasa mendoakan kejayaan murid-muridnya.

* USAHA TANGGA KEJAYAAN *
"sygana" "kongsi" cerita

No comments:

Featured Post

RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58

      Mari kita hayati dan amalkan... Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58... Surah tersebut "SALAAMU...

CERITA TERDAHULU

get this widget here

Tinggalkan jejak anda ye..:)